• Domů
  • Blog
  • Zkušenosti s náborem: Personalisté jako výkladní skříň firmy. Stačilo by narovnat komunikaci

Zkušenosti s náborem: Personalisté jako výkladní skříň firmy. Stačilo by narovnat komunikaci

26. 12. 2023 Redakce Executivejob

Jsem pátým rokem ve stejné firmě. Cítím ale, že potřebuji změnu. Od srpna se tak poohlížím na LinkedInu po obsazovaných pozicích a dal jsem vědět třem headhunterům o mé situaci. Jednou za 2-3 týdny mám pohovor - netlačím na pilu a pečlivě vybírám. A primárně oslovuji přes známé, ať již v HR nebo ve firmách, kam bych se chtěl dostat. Zatím ale narážím na překážku jménem komunikace…

Za tu dobu jsem nasbíral několik zkušeností. Poprvé jsem jednal s majitelem malé konzultantské firmy o cca 15 lidech - mezi zákazníky patří např. ČS, T-Mobile, Lasvit apod. Měl jsem zájem o pozici konzultanta primárně pro sales a CRM, o které jsem se dozvěděl od kamarádky. Majitel projevil a potvrdil zájem o spolupráci. Následně mělo proběhnout jednání s obchodním ředitelem. Informace i přes mou urgenci nikdo nepředal. Následně jsem po čase hovořil s obchodním ředitelem, který mi slíbil zpětnou vazbu. Sám jsem říkal, aby mi dali i zamítavou odpověď, ať je to uzavřené. Nikdo se už ale neozval…

To se podobně opakovalo u jiné rodinné společnosti, kdy jsem po reakci na pozici Obchodního ředitele pro firmu, která se zabývá vzduchotechnikou a protipožárními komponenty, opět nedostal žádnou odpověď.

V dalším případě jsem reagoval před LinkedIn, kde se objevila pozice Manažera obchodu ve farmaceutické firmě. S jejich obchodní ředitelkou jsem se pracovně setkal v minulosti. Pozici obsazovala jedna z největších personálních agentur u nás. Píšu jí přes LinkedIn, že by mě zajímala podobná pozice mimo farmaceutický byznys, tam nemám zkušenosti. Na jejich žádost jí posílám CV. To pak posílá své konzultantce mě v kopii s tím, že mě bude kontaktovat. To už je měsíc a nic. Žádná reakce.

Pomohla by komunikace a respekt

U všech zmíněných zkušeností se nepovedl jeden zásadní krok a to komunikace. A vlastně respekt. Nemám problém s odmítnutím, ať s důdovody či bez. Prostě říci díky, ale to neklapne. A jsem v pohodě. Ale z nějakého důvodu nejsou schopni personalisti/headhunteři toto sdělit. Jako by si neuvědomovali, že jsou reklamní skříň firmy. Když se budu takhle chovat ke svým klientům či zaměstnancům já, tak zkrachujeme. Nejsem žádný mistr světa, ale s firmami, se kterými nemám dobré zkušenosti i třeba v náboru, uzavírat obchod nechci, nedělaly by nám dobré jméno.

Pomohlo by to, co v každém vztahu – komunikace a respekt. Pokud po mě někdo něco chce, a já nedostanu žádnou zpětnou vazbu, tak příště nebudu reagovat vůbec. A následně budu komunikovat/reagovat dle toho, jak jedná druhá strana.

“HR obecně pláčí nad kandidáty, že nejsou, že nereagují, že nekomunikují, že chtějí moc. Navzájem si veřejně stěžují, jak je to složité a jak neví, co mají dělat, jak nemají čas. Myslím si, že by se měli vrátit na zem a začít u sebe. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.”

A pak by se měli učit od úspěšných firem. Náborový proces třeba firmy Notino je skvělý. A budu je chválit, i když jsme se nepotkali. Jejich obchodní pozice je nákup. V klidu jsme si to vyříkali. Po mé reakci jsem hned dostal návrh termínu hovoru. Na čas mi paní volá. Velmi konstruktivně vedeno. Následně v termínu zpětná vazba s důvody proč ne. Já je potvrdil, poděkoval a pochválil, jak to mají zmáknuto. S úsměvem na obou stranách jsme se rozloučili.... A tak by to mělo být.

Autor/ka: Anonymní

Obor: Strojní výroba

Přečíst další zkušenosti kandidátů
Výpis článků

Proč hledat práci na ExecutiveJob.cz?

  • Získáte u nás možnost reagovat na seniorní manažerské pracovní příležitosti
  • Registrace je u nás zdarma a zabere Vám maximálně 3 minuty
  • Můžete využít neviditelného režimu, nikdo se nedozví, že hledáte novou kariérní výzvu
  • Získáte 10% slevu na všechny naše služby, například na vytvoření profesionálního CV nebo LinkedInu. 
  • Budete na očích - spolupracujeme s 15 top headhuntery v ČR
  • Změníme Vaše hledání nové kariérní výzvy v zážitek

Získejte mzdový průzkum trhu

Zapojte Vaši firmu do průzkumu odměňování Pay-Fair a získejte zdarma grading a kategorizace všech rolí ve firmě.

Pokud se přihlásíte mezi prvními 50, můžete využít 50% slevu na podrobná data o mzdách, bonusech a benefitech.