• Domů
  • Blog
  • Zkušenosti s náborem: Když HR shání práci

Zkušenosti s náborem: Když HR shání práci

14. 11. 2023 Redakce Executivejob

Můj „experiment“ začal 30.3.2023 opravdu jako experiment. Na základě zkušeností pár mých známých mi došlo, že vím, jak funguje nábor z mé strany, ale nemám ani tušení, jak funguje nábor z druhé strany. Ne, že bych historicky neměnila zaměstnavatele, ale měla jsem štěstí. Postupně můj experiment přerostl do reality, když jsem se rozhodla, že sama opravdu změním práci.

8 postřehů z druhé strany

1. Zpětná vazba

Tragédie, opravdu tragický přístup. Dle mé zkušenosti 20 % firem dnes nedává zpětnou vazbu. Důvod? Když nenapíšou, automaticky to znamená, že kandidáta neberou… Strašný zlozvyk, který nedělá dobrý dojem a kandidát má pocit, že je stále ve hře, nebo že vám ani nestojí za větu “Děkujeme za Váš zájem, dali jsme přednost jiným kandidátům z důvodu… jasné jako facka.

2. Assessment

Když už po kandidátech chcete jakýkoliv typ assessmentu, zpětná vazba, i v případě, že vyjde, že jsem psychopat, je nutností. A nejen do telefonu… Ve firemním zájmu je, sdílet toto hodnocení, kde je minus, kde plus, co může kandidát zlepšit. Rozuměl kandidát tomu, co vyplňuje? A vůbec jakou váhu dáváte na assessment? Je to „on top“ nebo berná mince? Řekněte to hned na začátku, vyhnete se nedorozumění. Dejte na svůj vlastní pocit, mýlíme se, jsme lidé, ale nic nikdy nenahradí pocit, co z kandidáta máte, jak mluví, jak vypráví, jak se směje, jak vás poslouchá, jak reaguje.

3. Rychlost

Před nedávnem jsem od nějakého erudovaného autora četla článek, kde prý průměrná délka výběrového řízení je 12 týdnů… ehm, na jaderného fyzika proč ne. Všichni náboráři pláčou nad trhem, jak nejsou lidi, není kde brát, pardon, nedivím se, pokud průměrná doba pouhého vyjádření (když se vyjádří) jsou 3 týdny, bez pohovoru. Nábor dělám 15 let, otevřu CV a vidím ano - potenciál, ne – zamítnu, co je dál na max. 3 stránkách k vidění a rozhodování? Ona zpětná vazba po 2 měsících je hodně vypovídající, to je výběrko tak na rok.

4. Bez náboráře/bez HR

Chápu, hledáte HR, ale pokud jste sami nikdy nedělali nábor, zaplaťte si externí firmu, kohokoliv, kdo dělá/dělal nábor a vezměte si ho sebou. Mluvit 2 hodiny jen o svých úspěších, když hledáte nového kolegu do týmu a nezajímat se o daného kandidáta…nebo 2 hodiny podívat o výsledovce a nezeptat se na nic kandidáta, mám trpělivost, ale ne svatou. Nábor je o oboustranném poznání, nikoliv o monologu (a je jedno jaké strany).

Pokud jste ředitel a nikdy jste nábor nedělal, vyhněte se všem klišé a zakázaným tématům… děti, mateřská, rodičovská, nemoci, náboženství. Dozvěděla jsem se v průběhu výběrového řízení, že ten kdo žije dobře, pracuje dobře (chápejte: máte děti, manžela, nepijete), takže všichni rozvedení, svobodní, bezdětní pracujeme asi dost blbě…

5. Protahování procesu

Jak dlouho necháte kandidáta čekat? Jak dlouho, vy sami, byste čekali na zpětnou vazbu? Týden? Dva týdny? Maximum bylo 8 týdnů, štěstí bylo, že mám tu trpělivost.

6. Finále

Pokud dáváte naději na spolupráci dřív, než je výběrové řízení ukončeno, nedělejte to. Kandidát v určitou chvíli pojme důvodné podezření, že by to mohlo být ono a přestane aktivně hledat, jaké to rozčarování, když k finále nedojde. Nevymýšlejte si důvody (jste přespříliš ambiciózní, nemáte dostatek respektu…) řekněte to jinak „po vyhodnocení všech kandidátů, bohužel, jsme dali přednost osobnostně, jinému kandidátovi, o kterém si myslíme, že lépe zapadne do naší kultury“.

7. Head/Mind-hunters

Pokud naproti mně sedí člověk, u kterého je evidentní, že ze své juniorní pozice nemá dost zkušeností, nebudu ho/ji brát dostatečně vážně, víte proč? Je to předsudek? Asi ano…když se začne ptát, bude to junior/ka s minimální praxí, která/ý ani neví, koho hledá, bude mít velkou žvýkačku a děsně free výraz. Jo jsem přízemní, v některých věcech mám ráda jistotu a jasno, když se jedná o mou budoucnost tak dvakrát tolik.

8. Inzerce

Tím to vše začíná, já uzavírám. Víte, koho hledáte? Popište to, nepište vágní poznámky, nemůžete nikdy popsat vše, ale hlavní činnosti ano. Pokud hledáte HR a má být ze „služeb“ je třeba to napsat, hledáte HR z „výroby“, napište to! Není inzerce jako inzerce. Je to proces, alchymie, potřebujete zaujmout a chcete zaujmout ty, kteří by se vám líbily, prostě zavřete oči a představte si toho někoho v reálu, vedle sebe. Co chcete, aby uměl, znal, dělal, jaký byl, k vašim lidem, k vašim kolegům, k vám samotnému.

A potkala jsem nakonec svého „dream employer“?

Ano Inzerce – výstižné, jasné, bez headhunterů, proces jasný, rychlý, bez průtahů, bez náboráře – výjimka potvrzuje pravidlo – rychlost 3 týdny od zaslání CV k podpisu smlouvy, assessment – rozuměla jste, vysvětlíme vám, odůvodníme vyhodnocení. Zpětná vazba od posledního pohovoru (2. kolo) k finále byl víkend. Hodně štěstí kandidátům i vlastně těm, co náborují.

Autorka: Kristýna Rajská

Obor: Služby

Přečíst další zkušenosti
Výpis článků

Proč hledat práci na ExecutiveJob.cz?

  • Získáte u nás možnost reagovat na seniorní manažerské pracovní příležitosti
  • Registrace je u nás zdarma a zabere Vám maximálně 3 minuty
  • Můžete využít neviditelného režimu, nikdo se nedozví, že hledáte novou kariérní výzvu
  • Získáte 10% slevu na všechny naše služby, například na vytvoření profesionálního CV nebo LinkedInu. 
  • Budete na očích - spolupracujeme s 15 top headhuntery v ČR
  • Změníme Vaše hledání nové kariérní výzvy v zážitek

Získejte mzdový průzkum trhu

Zapojte Vaši firmu do průzkumu odměňování Pay-Fair a získejte zdarma grading a kategorizace všech rolí ve firmě.

Pokud se přihlásíte mezi prvními 50, můžete využít 50% slevu na podrobná data o mzdách, bonusech a benefitech.