• Domů
  • Blog
  • Tomáš Drážný: Mzdové průzkumy zdarma nemají kvalitní metodologii. Vše o průzkumu Pay-Fair

Tomáš Drážný: Mzdové průzkumy zdarma nemají kvalitní metodologii. Vše o průzkumu Pay-Fair

24. 03. 2024 Redakce Executivejob

Proč se nespoléhat na mzdové průzkumy zdarma? A kdy bude dostupný průzkum Pay-Fair založený na kvalitní metodologii na základě rozdělení do gradů, zodpověděl headhunter a CXO ExecutiveJob.cz Tomáš Drážný. "Chceme poskytnout (i malým a středním) firmám cenově dostupná data se stejnou metodologickou kvalitou jako mají ty nejrozšířenější “drahé” průzkumy," říká. Společně s Vissto Solutions chtějí zavést férovější odměňování na českém trhu.

Jak je na tom aktuálně trh s průzkumy odměňování?

Na trhu jsou momentálně rozšířené průzkumy zejména od společností Hay Group/Korn ferry a Mercer, které mají kvalitní metodologii, data z průzkumu ale společnosti vyjdou na statisíce. Na druhé straně jsou tu průzkumy zdarma nebo velmi levné, které ale nemají prakticky žádnou metodologii, v podstatě srovnávají pozice jedním kritériem a to je název pozice, srovnávají tedy pozici Finančního ředitel z velké korporace a z malého startupu, datové rozmezí je tedy extrémně široké a vlastně tak trochu irelevantní. V nastavování odměn bych se těmto průzkumům zdarma jako firma raději vyhnul.

Proč není dobré se o průzkumy zdarma opírat?

Můžete, pokud jste malá firma nebo zaměstnanec a chcete jen rámcově zjistit v jakých číslech se mzdy pohybují na různých pozicích. Musíte mít ale opravdu na paměti, že z těchto průzkumů získáte jen velmi vágní informace. Např. že Obchodní zástupce si přijde na 30.000-100.000 Kč měsíčně. Data sice máte, ale bez rozlišení příjmů do gradů se může stát, že srovnáváte jablka a hrušky. Trefíte se prostě vždycky. Pokud už ale na základě dat chcete určovat konkurenceschopné mzdy pro střední a větší firmy, potřebujete detailnější srovnání a více parametrů, než jen název pozice. Třeba lokalitu, odvětví firmy nebo velikost firem...

Co to znamená “srovnávat jablka a hrušky” v praxi?

Názvosloví pozic a jejich skutečná role ve firmách se liší. Znamená to, že srovnáváte CEO v malé firmě, který vede maximálně 4 zaměstnance a CEO firmy s tisíci zaměstnanců a miliardovým obratem. Tam se tvoří rozdíly, které pak zkreslují průzkum.

Je to důvod, proč vytvářet další průzkum?

Ano, chceme poskytnout (i malým a středním) firmám cenově dostupná data se stejnou metodologickou kvalitou jako mají ty nejrozšířenější “drahé” průzkumy. Zároveň reagujeme na pozitivní trend v transparentnost odměňování, kterou zavádí směrnicí Evropská unie a přinášíme celý fér balíček i pro firmy, pro které nynější data byla spíše nedostupná..

Co kromě aktuálních dat firmy dostanou?

Získají detailní tržní data odměňování včetně dat o mzdách, bonusech a nefinančních benefitech. Každá firma, které se zúčastní navíc dostane zdarma popisy a kategorizace všech rolí ve firmě, včetně kompetenčních modelů a požadavků na výkon dané pozice – které se hodí jak při inzerci pozice, tak i pro interní kariérní přesuny a nastavení transparentního odměňování v souladu se směrnicí EU. Navíc účastníkům zdarma ogradujeme všechny pozice ve firmě (pokud grading pozic zatím nemají. V neposlední řadě pak od nás účastníci zdarma dostanou analýzu interní parity odměňování. Často se stává, že HR oddělení dostanou nástroj, který má spoustu skvělých funkcí, ale neumí s ním pracovat. My máme uživatelsky příjemný nástroj, se kterým firmy naučíme pracovat. Pokud firma bude chtít srovnání s konkurencí ve svém oboru, lokalitě, velikosti apod., může si koupit i tržní data. Pro prvních 50 zúčastněných firem navíc nabízíme velmi výhodnou 50% slevu na data.

Řekněme, že jsem firma, která už průzkum má? Máte mi co nabídnout?

Ano, spoustu firem, které investovali statisíce do dat potřebují další zdroj dat, aby si mohli porovnat relevanci. Náš průzkum může být alternativní zdroj informací pro tot srovnání..

A pokud Vám nějaká data v průzkumech chybí, my nabízíme unikátní příležitost nám tyto věci sdělit a při vytváření průzkumu k Vašim požadavkům přihlédneme a po zvážení zařadíme.

Kdy bude průzkum dostupný?

Do konce dubna 2024 mají firmy možnost se do Pay-Fair průzkumu předběžně zaregistrovat– v průběhu léta nám pak poskytnou data a na podzim, kdy s daty firmy nejčastěji pracují, od nás získají nástroj a tržní výstupy. Ke speciálním podmínkám pro první vlnu účastníků máme podrobnější informace na www.pay-fair.cz.

Pokud by Vás účast na našem Pay-Fair průzkumu předběžně zaujala, stačí se registrovat zde.

Více o průzkumu odměňování Pay-Fair
Výpis článků

Proč hledat práci na ExecutiveJob.cz?

  • Získáte u nás možnost reagovat na seniorní manažerské pracovní příležitosti
  • Registrace je u nás zdarma a zabere Vám maximálně 3 minuty
  • Můžete využít neviditelného režimu, nikdo se nedozví, že hledáte novou kariérní výzvu
  • Získáte 10% slevu na všechny naše služby, například na vytvoření profesionálního CV nebo LinkedInu. 
  • Budete na očích - spolupracujeme s 15 top headhuntery v ČR
  • Změníme Vaše hledání nové kariérní výzvy v zážitek

Získejte mzdový průzkum trhu

Zapojte Vaši firmu do průzkumu odměňování Pay-Fair a získejte zdarma grading a kategorizace všech rolí ve firmě.

Pokud se přihlásíte mezi prvními 50, můžete využít 50% slevu na podrobná data o mzdách, bonusech a benefitech.