• Domů
  • Blog
  • Manažerské mzdy stále rostou, potvrzuje průzkum odměňování EXESS23

Manažerské mzdy stále rostou, potvrzuje průzkum odměňování EXESS23

01. 01. 2024 Redakce Executivejob

Společnost Executivejob.cz již potřetí ve spolupráci se společností Vissto provedla nejpodrobnější průzkum manažerského odměňování v Česku s názvem EXESS23 (Executive Salary Survey 2023), kterého se zúčastnilo přes 1 200 top manažerů a manažerek. EXESS23 přináší podrobná data o trhu, zkoumal, jak jsou manažeři a manažerky odměňováni, jak si své odměňování představují pokud si hledají nové místo a jaké trendy se drží v oblasti finančních i nefinančních odměn.

Data, získaná z odpovědí 1.268 respondentů z řad seniorních manažerských rolí, ukazují, že ve srovnání s výsledky loňského průzkumu EXESS22 opět vzrostla manažerská základní měsíční mzda v průměru opět o 9 %, ze 128 266 Kč na 135 513 Kč. To však stále znamená pokles reálných odměn manažerů, protože zvýšení příjmů zaostávalo za meziroční dvojcifernou inflací. Celkový průměrný roční příjem (mzda s bonusy) se vyšplhal na 2 010 100 Kč, o 10 % více než v roce 2022. Stejně tak se zvýšil průměrný roční bonus. Se zvyšující se velikostí firmy i úrovní seniority přirozeně roste i výše celkového balíčku odměn, ukázal průzkum.

“V dnešní neustále poměrně nestabilní době, kdy jsme se z covidové krize sotva otřepali a dostali se do krize válečné a energetické doprovázené vysokou inflací, ale sledujeme, že firmy mimo bonusů navyšují i fixní mzdy normálnějším tempem než předtím. Tento fakt může znamenat, že se firmy naučily za tu dlouho dobu již s krizí lépe pracovat,” uvádí Tomáš Drážný, zakladatel portálu na manažerské nabídky práce Executivejob.cz.

Z průzkumu, který rozlišuje tzv. grady (manažerské úrovně), vyplývá, že medián měsíční mzdy střední manažerské pozice je 125 000 Kč. Nejvyšší manažerské úrovně v Česku berou v mediánu 336 800 Kč, nejnižší manažerské pozice pak dosahují na 59 300 Kč.

Zdravotnictví a Life science vede

Největší rozdíly ve výši ohodnocení vidíme mezi regionem Praha a střední Čechy a regionálním celkem Vysočina a Východní Čechy, kdy rozdíl odměn dosahuje 18,4 %. Výše mzdy se výrazně liší i v závislosti na odvětví, ve kterém firma podniká. Nejlépe si vedou manažeři a manažerky zaměstnaní ve zdravotnictví a life science (+16 % nad průměrem), finančních službách (+14 % nad průměrem) a IT a telekomunikaci (+9 % nad průměrem). Do nejhůře placených odvětví se řadí doprava a cestovní ruch (-14,5 % pod průměrem), velkoobchod a distribuce (-8,5 % pod průměrem) a elektrotechnický, elektronický průmysl (-7 % pod průměrem).

Pokud si top manažeři a manažerky sami aktivně hledají novou pracovní pozici, říkají si v průměru o 19 % více než je jejich stávající mzda. U nejnižších manažerských pozicích je to dokonce o 27 % více, nejvyšší pozice potom očekávají 13 % nárůst. Pokud si však zaměstnanec managementu nehledá aktivně nové místo, ale projeví o něj zájem konkurence, manažerky a manažeři očekávají v průměru až o 38 % vyšší mzdu. U nejnižších pozic je to 52% nárůst a u nejvyšších manažerských pozic je očekávání o 32 % více.

“Díky průzkumu vidíme, jaký je trend při změnách pracovního místa. V případě, že se zaměstnanec po nové kariérní výzvě aktivně poohlíží sám, říká si v průměru o 19 % navíc ke své stávající mzdě nebo poslední mzdě. Avšak pokud jsou manažeři a manažerky, kteří aktivně sami nehledají, osloveni jinou firmou či headhunterem, jsou jejich očekávání vyšší až o 38 % ke stávající mzdě,”komentuje Tomáš Drážný z Executivejob.cz

“Už minulý rok jsme sledovali také číslo ukazující, kolik zaměstnanců by při změně místa uvažovalo o další kariéře v současné firmě. Až 68,6 % manažerů a manažerek by si hledalo práci mimo společnost. Tento trend od minulého roku přetrvává a čísla jsou v podstatě stejná. Firmy se často nesoustředí dostatečně na retenci svých zaměstnanců, neví, jak je motivovat a neinvestují do vytvoření vhodného prostředí. Přitom hledat nový management je i na základě průzkumu dražší než si udržet ten stávající,” doplňuje Tomáš Drážný.

Jak je na tom bonusová složka odměny?

Manažerské bonusy se meziročně zvýšily v průměru o 14 %. Průměrně tak letos dosahují 399 437 Kč za rok. Průměrné vyplacené bonusové procento manažerů a manažerek je 20 %, u nejvyšších pozic je to až 30 % ze základní mzdy. Manažeři a manažerky si sáhnou průměrně na 90% bonusu, který by mohli získat.

“Na nejvyšší bonusové procento dosahují tradičně obchodní pozice (24%) a vedení společnosti (23,5%). Na nejnižší příčce, co se týče bonusového procenta, se umístilo Interim & Projekty (10,6%) a Marketing & PR (11%). Nejběžnější je navázání výkonových bonusů na výsledky firmy a to ve 44 % případů,” komentuje Pavel Vrtiška, spoluzakladatel společnosti Vissto, která průzkum zastřešuje.

Většina manažerů má kromě výkonových bonusů i další bonusové typy, mezi ty nejčastější patří referral (bonus za doporučení zaměstnance), retention bonus a spot (jednorázový) bonus. Kromě finančních odměn jsou součástí mzdového balíčku i zaměstnanecké benefity. Mezi ty nejpopulárnější patří dovolená navíc, vůz pro soukromé účely a pojištění.

Gender pay gap je stále výrazný, nejvíce se projevuje v bonusech

Výzkum také ukazuje významný rozdíl v tom, jak jsou v průměru odměňovány manažerky ve srovnání se svými mužskými kolegy. Tzv. pay gap měsíční mzdy se snížil na 3 % z loňských 8,4 %. Významný rozdíl v hodnocení mužů a žen je ale v bonusech mají o 42 % méně. Celkový pay gap (mzda a bonusy) je 9,5 %, o 2,5 % nižší než minulý rok.

“Pay gap ročních bonusů se od minulého roku zvýšil o více než 10 %. V celkových příjmech tak od minulého roku závratné rozdíly, i přes snižující se pay gap měsíčních mezd, není. Ukazuje to stále na to, jak pomalá je cesta k férovému odměňování mužů a žen v managementu českých firem. ” podotýká Tomáš Drážný ze společnosti Executivejob.cz.

„Při výpočtu pay gapu zohledňujeme i nerovnoměrné zastoupení mužů a žen v průzkumu (potažmo i k nerovnoměrnému zastoupení mužů a žen na trhu). Pro přesné výsledky provádíme porovnání příjmů mužů a žen v rámci jednotlivých úrovních managementu (gradech),“ doplňuje Pavel Vrtiška, spoluzakladatel společnosti Vissto.

Ženy také stále představují na manažerských pozicích výraznou menšinu a jejich zastoupení průzkumu se pohybuje stále podobně. V roce 2021 tvořily ženy 17 % z účastníků průzkumu, ve 2022 to bylo 19 %, letos se zúčastnilo z celkového počtu 18 % žen.

Průzkumu manažerského odměňování EXESS23 (Executive Salary Survey 2023) se letos zúčastnilo celkem 1 268 top manažerů a manažerek, a tím se řadí mezi nejrozsáhlejší u nás. EXESS23 zaštiťuje společnost Executivejob.cz, pracovní portál specializující se na manažerské pracovní nabídky a společnost Vissto, která dodala do průzkumu metodologii práce s daty a odborně zastřešuje zpracování dat z průzkumu. Jedná se už o třetí ročník průzkumu. Podrobná verze výsledných dat je užitečným zdrojem informací jak pro manažery a manažerky, tak například pro HR oddělení firem, která si tím tvoří ucelenou představu o situaci na trhu.


Společnost Executive Job s.r.o. provozuje unikátní platformu/pracovní portál specializující se na manažerské pracovní nabídky a manažerské kandidáty. Těch je na platformě zaregistrováno již více než 18.000. Za 6 let existence již své manažery na platformě hledalo více než 1.200 firem. Unikátní model, kde inzerenti (společnosti a headhunteři) neplatí za inzerci předem, ale až za kvalitu vyhodnocených reakcí kandidátů dělá z portálu nejvíce férový nástroj pro obsazování manažerských pozic na trhu. Cílem platformy je inovovat a disruptovat odvětví obsazování manažerských rolí kvalitními kandidáty. Zakladatel Tomáš Drážný má více než 10 let zkušeností s obsazováním manažerských pozic formou executive search a platformou Executivejob.cz progresivně propaguje změny na trhu vyvolané digitální dobou.

Na průzkumu se také podílí společnost Vissto s.r.o., která dodala do průzkumu metodologii práce s daty a odborně zastřešuje zpracování dat z průzkumu EXESS. Společnost se věnuje konzultacím a vývoji nástrojů, které zvyšují efektivitu práce s HR daty. Nabízí také unikátní spojení 2 zdánlivě odlišných oblastí - lidé (HR) a data (reporting). V rámci konzultačních projektů propojují tyto dvě oblasti dohromady a pomáhají firmám nastavovat a zavádět efektivní na datech založené HR strategie a postupy. V ostatních oblastech nabízí produkty zaměřené na automatizaci reportingu a přidružených procesů s využitím jednoduchých kancelářských nástrojů.

Chci pro firmu průzkum odměňování na letošní rok
Výpis článků

Proč hledat práci na ExecutiveJob.cz?

  • Získáte u nás možnost reagovat na seniorní manažerské pracovní příležitosti
  • Registrace je u nás zdarma a zabere Vám maximálně 3 minuty
  • Můžete využít neviditelného režimu, nikdo se nedozví, že hledáte novou kariérní výzvu
  • Získáte 10% slevu na všechny naše služby, například na vytvoření profesionálního CV nebo LinkedInu. 
  • Budete na očích - spolupracujeme s 15 top headhuntery v ČR
  • Změníme Vaše hledání nové kariérní výzvy v zážitek

Získejte mzdový průzkum trhu

Zapojte Vaši firmu do průzkumu odměňování Pay-Fair a získejte zdarma grading a kategorizace všech rolí ve firmě.

Pokud se přihlásíte mezi prvními 50, můžete využít 50% slevu na podrobná data o mzdách, bonusech a benefitech.