• Domů
  • Blog
  • Kolik berou čeští manažeři a jaká odvětví si vedou nejlépe? 5 zjištění o manažerských mzdách

Kolik berou čeští manažeři a jaká odvětví si vedou nejlépe? 5 zjištění o manažerských mzdách

22. 01. 2024 Redakce Executivejob

Už potřetí jsme v Executivejob.cz ve spolupráci se společností Vissto Solutions provedli podrobný průzkum manažerského odměňování. Díky více než 1.300 respondentům z řad seniorních manažerů a manažerek máme zajímavá data týkající se manažerských mezd rozdělené podle úrovní, známe nejlépe placená odvětví i o kolik vyšší mzdu musejí společnosti nabídnout, pokud mají zájem o zaměstnaného manažera*ku.

1. Průměrná manažerská mzda je 135 513 Kč měsíčně

Ve srovnání s výsledky loňského průzkumu EXESS22 opět vzrostla manažerská základní měsíční mzda v průměru opět o 9 %, ze 128 266 Kč na 135 513 Kč. Celkový průměrný roční příjem (mzda s bonusy) se vyšplhal na 2 010 100 Kč, o 10 % více než v roce 2022.

Z průzkumu EXESS23, který rozlišuje tzv. grady (manažerské úrovně), vyplývá, že medián měsíční mzdy střední manažerské pozice je 125 000 Kč. Nejvyšší manažerské úrovně v Česku berou v mediánu 336 800 Kč, nejnižší manažerské pozice pak dosahují na 59 300 Kč.

2. Rozdíly v regionech dosahují až 18,4 %

Největší rozdíly ve výši ohodnocení vidíme mezi regionem Praha/střední Čechy a regionálním celkem Vysočina a Východní Čechy, kdy rozdíl odměn dosahuje 18,4 %.

![1](image)

3. Nejlépe placené odvětví je zdravotnictví a life science

Výše mzdy se výrazně liší i v závislosti na odvětví, ve kterém firma podniká. Nejlépe si vedou manažeři a manažerky zaměstnaní ve zdravotnictví a life science (+16 % nad průměrem), finančních službách (+14 % nad průměrem) a IT a telekomunikaci (+9 % nad průměrem). Do nejhůře placených odvětví se řadí doprava a cestovní ruch (-14,5 % pod průměrem), velkoobchod a distribuce (-8,5 % pod průměrem) a elektrotechnický, elektronický průmysl (-7 % pod průměrem).

4. Při hledání nové pozice si manažeři*rky říkají o 19 % více

Pokud si top manažeři a manažerky sami aktivně hledají novou pracovní pozici, říkají si v průměru o 19 % více než je jejich stávající mzda. U nejnižších manažerských pozicích je to dokonce o 27 % více, nejvyšší pozice potom očekávají 13 % nárůst.

5. Při headhuntování manažera odjinud musí společnosti nabídnout někdy až o 38 % více

Pokud jsou manažeři a manažerky, kteří aktivně sami nehledají, osloveni jinou firmou či headhunterem, jsou jejich očekávání vyšší až o 38 % ke stávající mzdě. U nejnižších pozic je to 52% nárůst a u nejvyšších manažerských pozic je očekávání o 32 % více.

Už minulý rok jsme sledovali také číslo ukazující, kolik zaměstnanců by při změně místa uvažovalo o další kariéře v současné firmě. Až 68,6 % manažerů a manažerek by si hledalo práci mimo společnost. Tento trend od minulého roku přetrvává a čísla jsou v podstatě stejná. Firmy se často nesoustředí dostatečně na retenci svých zaměstnanců, neví, jak je motivovat a neinvestují do vytvoření vhodného prostředí. Přitom hledat nový management je i na základě průzkumu dražší než si udržet ten stávající.


Pro rok 2024 pro Vás připravujeme komplexní průzkum odměňování, který bude probíhat za účasti zapojených firem a bude se zaměřovat na hodnocení všech firemních pozic (nejen těch manažerských).

Chcete mít možnost zapojit se mezi prvními a získat zvýhodněné podmínky? Zaregistrujte se do prvního běhu 50 firem.

Zapojením se do průzkumu mezi prvními 50 získáte:

  • Zdarma grading všech pozic ve Vaší firmě
  • Zdarma popisy a kategorizaci všech rolí ve firmě včetně kompetenčních modelů a požadavků na výkon pozic, které se hodí při inzerci pozice, ale také pokud jde o nastavení transparentního odměňování v souladu s Evropskou směrnicí
  • Zdarma data interní parity pozic ve Vaší firmě (důležité pro soulad EU směrnicí)
  • Možnost podílet se na nastavení sledovaných hodnot, která Vám v současnosti chybí u jiných zdrojů
  • Jednoduchý nástroj na zařazení pozic a následnou práci s daty, se kterým Vás naučíme pracovat
  • Možnost využít slevu 50 % na kompletní tržní data z průzkumu (Vaše cena tedy bude 30.000 Kč), pokud se rozhodnete si je pořídit
  • Před nákupem dat s Vámi probereme objem nasbíraných dat ve Vašem odvětví či lokalitě, abyste měli jistotu, že nakupujete relevantní data
Co je dobré vědět?
  • Minimální časová zátěž zapojení do průzkumu - díky metodologii a využívaným technologiím pro Vás časová zátěž účasti v průzkumu bude na úrovni jednotek hodin
  • Pokud by Vás průzkum zaujal a napadl Vás někdo další z oboru, kdo by se ho chtěl zúčastnit, sdílejte tuto možnost s ostatními, čím více bude zapojených, tím přesnější budou data pro Vás

Jdete do toho s námi? Vyplňte formulář a ozveme se Vám.

Chci získat data za letošní rok
Výpis článků

Proč hledat práci na ExecutiveJob.cz?

  • Získáte u nás možnost reagovat na seniorní manažerské pracovní příležitosti
  • Registrace je u nás zdarma a zabere Vám maximálně 3 minuty
  • Můžete využít neviditelného režimu, nikdo se nedozví, že hledáte novou kariérní výzvu
  • Získáte 10% slevu na všechny naše služby, například na vytvoření profesionálního CV nebo LinkedInu. 
  • Budete na očích - spolupracujeme s 15 top headhuntery v ČR
  • Změníme Vaše hledání nové kariérní výzvy v zážitek

Získejte mzdový průzkum trhu

Zapojte Vaši firmu do průzkumu odměňování Pay-Fair a získejte zdarma grading a kategorizace všech rolí ve firmě.

Pokud se přihlásíte mezi prvními 50, můžete využít 50% slevu na podrobná data o mzdách, bonusech a benefitech.