• Domů
  • Blog
  • Jak vypadají bonusy a benefity manažerů v ČR? 5 zjištění našeho průzkumu odměňování EXESS23

Jak vypadají bonusy a benefity manažerů v ČR? 5 zjištění našeho průzkumu odměňování EXESS23

19. 01. 2024 Redakce Executivejob

Už potřetí jsme v Executivejob.cz ve spolupráci se společností Vissto provedli podrobný průzkum manažerského odměňování. Díky více než 1.300 respondentům z řad seniorních manažerů a manažerek máme data z trhu - jak vypadají mzdy na základě různých manažerských úrovních, lokality i velikosti firmy. Zjišťovali také trendy v oblasti finančních i nefinančních benefitů. Podívejte se na hlavních 5 závěrů našeho průzkumu. Jak vypadají odměny manažerů*ek?

Veškerá data o mzdách, bonusech i benefitech jsme zpracovali do přehledného nástroje, díky kterému můžete nastavit strukturu odměňování u Vás ve firmě.

Patero o bonusech a benefitech:

Manažerské bonusy se meziročně zvýšily v průměru o 14 %. Průměrně tak letos manažeři a manažerky dosahují na bonus 399 437 Kč za rok. V managementu jsou stále velké rozdíly v odměňování mezi pohlavími a to hlavně na bonusech, ženy mají o 42 % nižší bonusy, rozdíl základní mzdy se meziročně snížil na 3 % z předchozích 8,4 %. Pojďme se na jednotlivé body podívat podrobněji.

1. Průměrné vyplacené bonusové procento je 20 %

Průměrné vyplacené bonusové procento manažerů a manažerek je 20 %, u nejvyšších pozic je to až 30 % ze základní mzdy, u nejnižších pak 12 %. Manažeři a manažerky si sáhnou průměrně na 90 % bonusu, který by mohli získat dle toho, co mají ve smlouvách Poměr vyplaceného bonusu se proměňuje na základě gradu (manažerské úrovně). Ty nejvyšší pozice mají vyplaceno 91 %, u nejnižších pozic je to pak 86 %.

2. Mezi nejčastější bonusové typy patří Referral a Retention bonus

Většina manažerů má kromě výkonových bonusů i další bonusové typy, mezi ty nejčastější patří referral bonus (za doporučení zaměstnance), retention bonus a spot (jednorázový) bonus.

U dalších bonusů jako je equity share, opce na odkup společnosti nebo exit bonus se pak četnost zvyšuje společně s gradem (manažerskou úrovní). U nižších pozic najdeme bonus equity share pouze u 3 % případů, zatímco u nejvyšších je to tento typ bonusu uplatňován průměrně v 17 %. Podobně je tomu u opcí na odkup akcií společnosti, ty jsou u nižších pozic ve 2 %, u vysokých pozice pak oblíbenost aplikování bonusu stoupá na 15 %.

3. Nejčastěji jsou výkonové bonusy navázány na firemní výsledky

Nejčastěji jsou výkonové bonusy navázány na firemní výsledky, a to v průměru ve 44 %. U vysokých manažerských pozic je to až u 60 % případů, u nižších je to u 28 %. Jako další se navázání bonusů v žebříčku umístilo navázání na týmový výkon (17 %) a individuální výkon (26 %).

4. V bonusech se oproti mzdám projevuje výrazný Pay gap

Průzkum také ukazuje významný rozdíl v tom, jak jsou v průměru odměňovány manažerky ve srovnání se svými mužskými kolegy. Tzv. pay gap měsíční mzdy se snížil na 3 % z loňských 8,4 %. Významný rozdíl v hodnocení mužů a žen je ale v bonusech, kdy v nich ženy dostávají o 42 % méně.

Celkový pay gap (mzda a bonusy) je na úrovni 9,5 %, o 2,5 % nižší než minulý rok.

Pay gap ročních bonusů se od minulého roku zvýšil o více než 10 %. V celkových příjmech jsou tak od minulého roku závratné rozdíly, i přes snižující se pay gap měsíčních mezd, není. Ukazuje to stále na to, jak pomalá je cesta k férovému odměňování mužů a žen v managementu českých firem.

Při výpočtu pay gapu zohledňujeme i nerovnoměrné zastoupení mužů a žen v průzkumu (potažmo i k nerovnoměrnému zastoupení mužů a žen na trhu). Pro přesné výsledky provádíme porovnání příjmů mužů a žen v rámci jednotlivých úrovních managementu (gradech).

5. Nejvyšší bonusové procento mají obchodní pozice a vedení společnosti

Na nejvyšší bonusové procento dosahují tradičně obchodní manažerské pozice (+24 %), celkové vedení společnosti (+23,5 %) a finanční management (+18 %). Na nejnižší příčce, co se týče bonusového procenta, se umístila funkční oblast Interim & Projekty (11 %), Logistika & Supply Chain (12 %) a Marketing & PR (13 %).


Nastavte strukturu odměňování skrze celou firmu díky našemu připravovanému komplexnímu průzkumu (nejen manažerských rolí) v roce 2024

Máme pro Vás jedinečnou možnost zapojit se do průzkumu odměňování všech typů pozic, který zohledňuje Vaše požadavky i budget. Poskytneme Vám kvalitní data z trhu, zohledňující rozdělení na základě gradu. Narozdíl od konkurenčních průzkumů pro Vás máme zvýhodněnou cenu.

Chcete mít možnost zapojit se mezi prvními a získat zvýhodněné podmínky? Zaregistrujte se do prvního běhu 50 firem.

Zapojením se do průzkumu mezi prvními 50 získáte:

  • Zdarma grading všech pozic ve Vaší firmě
  • Zdarma popisy a kategorizaci všech rolí ve firmě včetně kompetenčních modelů a požadavků na výkon pozic, které se hodí při inzerci pozice, ale také pokud jde o nastavení transparentního odměňování v souladu s Evropskou směrnicí
  • Zdarma data interní parity pozic ve Vaší firmě (důležité pro soulad EU směrnicí)
  • Možnost podílet se na nastavení sledovaných hodnot, která Vám v současnosti chybí u jiných zdrojů
  • Jednoduchý nástroj na zařazení pozic a následnou práci s daty, se kterým Vás naučíme pracovat
  • Možnost využít slevu 50 % na kompletní tržní data z průzkumu (Vaše cena tedy bude 30.000 Kč), pokud se rozhodnete si je pořídit
  • Před nákupem dat s Vámi probereme objem nasbíraných dat ve Vašem odvětví či lokalitě, abyste měli jistotu, že nakupujete relevantní data
Co je dobré vědět?
  • Minimální časová zátěž zapojení do průzkumu - díky metodologii a využívaným technologiím pro Vás časová zátěž účasti v průzkumu bude na úrovni jednotek hodin
  • Pokud by Vás průzkum zaujal a napadl Vás někdo další z oboru, kdo by se ho chtěl zúčastnit, sdílejte tuto možnost s ostatními, čím více bude zapojených, tím přesnější budou data pro Vás

Jdete do toho s námi? Vyplňte formulář a ozveme se Vám.

Více o aktuálním průzkumu odměňování
Výpis článků

Proč hledat práci na ExecutiveJob.cz?

  • Získáte u nás možnost reagovat na seniorní manažerské pracovní příležitosti
  • Registrace je u nás zdarma a zabere Vám maximálně 3 minuty
  • Můžete využít neviditelného režimu, nikdo se nedozví, že hledáte novou kariérní výzvu
  • Získáte 10% slevu na všechny naše služby, například na vytvoření profesionálního CV nebo LinkedInu. 
  • Budete na očích - spolupracujeme s 15 top headhuntery v ČR
  • Změníme Vaše hledání nové kariérní výzvy v zážitek

Získejte mzdový průzkum trhu

Zapojte Vaši firmu do průzkumu odměňování Pay-Fair a získejte zdarma grading a kategorizace všech rolí ve firmě.

Pokud se přihlásíte mezi prvními 50, můžete využít 50% slevu na podrobná data o mzdách, bonusech a benefitech.