• Domů
  • Blog
  • Jak se připravit na transparentní odměňování podle EU?

Jak se připravit na transparentní odměňování podle EU?

13. 12. 2023 Redakce Executivejob

Evropská unie chce změnit přístup k odměňování. Směrnice o transparentním odměnách přijatá EU 30. dubna si klade za cíl bojovat proti diskriminaci a přispět k odstranění rozdílů ve mzdách, bonusech, benefitech i důchodech žen a mužů. Jaké změny směrnice zavádí a jak se na ně jako firma připravit?

Podle pravidel, která udává směrnice, budou muset firmy od 100 zaměstnanců sdílet informace o mzdách. Pokud rozdíly mužů a žen přesáhnou 5 % bude muset firma přijmout opatření ve formě společného posouzení odměňování.

Transparentnost odměňování může přispět k posílení postavení pracovníků, aby mohli prosazovat své právo na stejnou odměnu mužů a žen za stejnou nebo rovnocennou práci prostřednictvím souboru závazných opatření týkajících se transparentnosti odměňování, uvádí informační web EU.

Právě nízká transparentnost mezd je jednou z hlavních překážek na cestě za rovným odměňováním. Díky změnám tak budete vědět, kolik bere Váš kolega a prosadit si právo na stejnou odměnu pokud vykonáváte stejnou nebo podobnou pracovní náplň.

Jak jsme na tom s rovnoměrnými odměnami teď?

13 % rozdíl v odměňování žen a mužů v EU

Česko je dokonce podle údajů za rok 2020 nad průměrem. Rozdíly v odměňování je 16. 4 %

30 % rozdíl ve výši důchodů v EU

Rozdíl důchodů v Evropské unii mezi muži a ženami je podle dat z roku 2018 30 %.

Zdroj: https://www.consilium.europa.eu/cs/infographics/pay-transparency/

Co bude znamenat zavedení pravidel v praxi?

Společnosti s více než 250 zaměstnanci budou muset každý rok předkládat zprávu o rozdílech v odměňování žen a mužů v jejich organizaci.

Menší organizace pak každé 3 roky. Společnosti s méně než 100 zaměstnanci nebudou muset zprávu předkládat vůbec.

Genderově diskriminovaní zaměstnanci pak budou muset dostat odškodnění včetně plné náhrady nevyplacené odměny a souvisejících prémií. Česko společně se zeměmi EU pak bude mít až tři roky (do roku 2026) na to, aby přizpůsobilo své vnitrostátní právní předpisy novým pravidlům.

“Zjednodušeně řečeno jim to poskytne právo klást otázky, žádat informace o vlastním platu, ale i o platech kolegů. Platem se tu rozumí peníze přijímané na konci každého měsíce, ale také všechny další formy odměňování, benefity, pojištění, auto, telefon apod. Uchazeč o zaměstnání bude mít na začátku přijímacího řízení například právo na informace o výši nástupního platu nebo o rozpětí odměny na inzerované pozici. Už nebude možné se uchazečů ptát, kolik brali v minulosti, a zpřístupněna budou kritéria, podle kterých se rozhoduje o výši platu a jeho zvyšování. Toto nové právo na informace a transparentnost se bude vztahovat na podniky s více než 100 zaměstnanci napříč sektory a pozicemi." – Mary Collinsová, koordinátorka v Evropské ženské lobby (EWL) pro WTTJ.

Jak se na transparentní odměňování připravit?

1. Opřete se o data z trhu

V první řadě se podívejte na průzkumy trhu. Zaměřte se na to, aby daný průzkum měl přesnou metodologii a zaměřil se na rozdělení pozic pomocí gradů (úrovní).

2. Vytvořte popisy a kategorizaci všech rolí ve firmě včetně KPIs

Vytvoření popisů náplně práce jednotlivých rolí včetně cílů, které by daný člověk na pozici měl splnit, pomůže jasnému přehledu za jakých podmínek přijde navýšení mzdy a jaké změny přinese přechod na jinou pozici ve firmě.

3. Nepromeškejte příležitost

Po úspěšném manažerském průzkumu EXESS se ExecutiveJob.cz společně s Vissto Solutions pouštíme do kompletního průzkumu odměňování. Chcete mít možnost zapojit se mezi prvními a získat zvýhodněné podmínky? Zaregistrujte se do prvního běhu 50 firem.

Chcete mít možnost zapojit se mezi prvními a získat zvýhodněné podmínky? Zaregistrujte se do prvního běhu 50 firem.

Zapojením se do průzkumu mezi prvními 50 získáte:

  • Zdarma grading všech pozic ve Vaší firmě
  • Zdarma popisy a kategorizaci všech rolí ve firmě včetně kompetenčních modelů a požadavků na výkon pozic, které se hodí při inzerci pozice, ale také pokud jde o nastavení transparentního odměňování v souladu s Evropskou směrnicí
  • Zdarma data interní parity pozic ve Vaší firmě (důležité pro soulad EU směrnicí)
  • Možnost podílet se na nastavení sledovaných hodnot, která Vám v současnosti chybí u jiných zdrojů
  • Jednoduchý nástroj na zařazení pozic a následnou práci s daty, se kterým Vás naučíme pracovat
  • Možnost využít slevu 50 % na kompletní tržní data z průzkumu (Vaše cena tedy bude 30.000 Kč), pokud se rozhodnete si je pořídit
  • Před nákupem dat s Vámi probereme objem nasbíraných dat ve Vašem odvětví či lokalitě, abyste měli jistotu, že nakupujete relevantní data
Co je dobré vědět?
  • Minimální časová zátěž zapojení do průzkumu - díky metodologii a využívaným technologiím pro Vás časová zátěž účasti v průzkumu bude na úrovni jednotek hodin
  • Pokud by Vás průzkum zaujal a napadl Vás někdo další z oboru, kdo by se ho chtěl zúčastnit, sdílejte tuto možnost s ostatními, čím více bude zapojených, tím přesnější budou data pro Vás

Jdete do toho s námi? Vyplňte formulář a ozveme se Vám.

Více o průzkumu zde.

Chceme se zapojit do průzkumu a získat data
Výpis článků

Proč hledat práci na ExecutiveJob.cz?

  • Získáte u nás možnost reagovat na seniorní manažerské pracovní příležitosti
  • Registrace je u nás zdarma a zabere Vám maximálně 3 minuty
  • Můžete využít neviditelného režimu, nikdo se nedozví, že hledáte novou kariérní výzvu
  • Získáte 10% slevu na všechny naše služby, například na vytvoření profesionálního CV nebo LinkedInu. 
  • Budete na očích - spolupracujeme s 15 top headhuntery v ČR
  • Změníme Vaše hledání nové kariérní výzvy v zážitek

Získejte mzdový průzkum trhu

Zapojte Vaši firmu do průzkumu odměňování Pay-Fair a získejte zdarma grading a kategorizace všech rolí ve firmě.

Pokud se přihlásíte mezi prvními 50, můžete využít 50% slevu na podrobná data o mzdách, bonusech a benefitech.