5 překladů pojmu Outplacement

15. 04. 2020 Tomas Drazny

V posledních letech HR trhem proplulo několik buzz words, mezi nimi employer branding, firemní kultura, happiness at work, CSR či HR marketing. Množství konferencí, workshopů a událostí na toto téma motivovalo společnosti, aby svou pozornost zaměřily na svoje zaměstnance, protože zaměstnanci jsou to nejcennější. Firmy tento leitmotiv implementovaly takřka plošně. Jestli tomu tak skutečně je se projeví v následujících týdnech a měsících těžké doby "korona krize". Paradoxně ve způsobu, jak se společnosti zachovají k těm zaměstnancům, které musí nechat jít.

Než přejdeme k překladům pojmu Outplacement a tomu, co znamená pro firmy, pojďme si jednoduše a jasně říct, o co jde. Outplacement je pomocná ruka zaměstnancům, které musí společnost propustit. Jde o péči, kterou zaměstnavatel poskytne propuštěnému v jedné z nejvíce stresujících životních situací. Ve většině případů Outplacement zajišťuje externí partner, kterého firma najme.

Služba standardně obsahuje vytvoření profesionálního životopisu a LinkedIn profilu, vyhodnocení silných a slabých stránek a pracovních schopností a dovedností a návrh na jejich rozvoj, kariérní poradenství a orientaci na pracovním trhu a jeho možnostech. Často se také jedná o přípravu na interview. Nejdůležitější je však podpora propuštěného v procesu nalezení nové práce. Velmi podstatnou částí je také propojení s vhodnými headhuntery či konkrétními společnostmi na trhu. Ve správně nastaveném outplacementu nechybí v případě potřeby i psychologická terapeutická podpora.

Tohle všechno může přinést služba zaměstnanci, který byl odejit a zároveň měl to štěstí, že odchází z uvědomělé společnosti, která pravděpodobně již zná následujících 5 překladů pojmů Outplacement.

Outplacement je takový maják, pomoc v často nové a velmi stresující situaci, kdy člověk sám neví kudy kam.

Outplacement znamená Značku zaměstnavatele

Nespletu se, pokud napíšu, že všichni na trhu ji budují a investují do její síly, která nesporně pomáhá (nejen) při náboru a šetří náklady na inzerci či personální agentury. Konkurence je však velká a tradiční přístupy k budování značky zaměstnavatele musí společnosti často doplnit důvtipem a snahou myslet jinak. Reputace značky na trhu je prokazatelně dle průzkumů a studií silnější u těch společností, které poskytují svým zaměstnancům podporu outplacementu, pokud je musí nechat jít.

Průzkum společnosti Randstad z roku 2018 zjistil, že společnosti, které poskytují svým zaměstnancům outplacementové služby, dosahují o 43% lepších výsledků v zaměstnaneckých hodnoceních než ty, kteří jej neposkytují.

Představte si to sami - dnes na konci dne si Vás zavolá šéf/ka a vyhodí Vás. Z ničeho nic. Jak dlouho jste nebyli na pracovním trhu? Pár let? Tak to je už všechno jinak. Rok nebo dva? A těšíte se na to opětovné martyrium hledání si práce? Pokud nebudete dělat kompromisy, budete si manažerskou pozici hledat 6-9 měsíců, možná déle. Pokud si to představujete, není to nic pěkného, viďte? Ocenili byste v takovém případě pomocnou ruku ze strany Vašeho zaměstnavatele?

Na trhu o vaší společnosti nejvíce mluví ti, kteří u vás ještě nepracují (a chtějí) a už nepracují. Nejlevnější employer branding je tedy komunikace s kandidáty a pomoc těm propuštěným.

Outplacement znamená Prevenci

Náklady na případné soudní spory s bývalými zaměstnanci znamenají pro společnosti nejen přímé náklady na náhradu škody a pokuty, pokud spor prohrají. Důležité je také myslet na stres pro zaměstnance v HR a vedení, kteří se soudním sporem zabývají. A také na dopad na ty zaměstnance, kteří sice nyní nebyli propuštěni, ale zcela jistě bedlivě sledují průběh procesu a hodnotí, jak se jejich zaměstnavatel k odchozímu zachoval. Živě si představují sami sebe ve stejné situaci. Jakýkoliv soudní spor podkopává těžce budovanou kulturu společnosti, prohraný spor navíc způsobí přímé finanční škody.

Poskytnutí podpory ze strany zaměstnavatele ve formě outplacementu jednoduše zmírňuje stres odchozího z nově vzniklé situace a snižuje pravděpodobnost soudního sporu. Jde tedy o prevenci před náklady na soudní rozepře, ať už finanční nebo ty nehmatatelné a neměřitelné směrem dovnitř společnosti.

V průzkumu společnosti Careerminds odpovědělo 56 % zaměstnanců, že pokud by jim společnost nabídla podporu outplacementu, cítili by se méně rozrušení. Dle průzkumu také ty firmy, které poskytují outplacement, čelí soudním sporům v o 20 % méně případech.

Outplacement znamená Retenci a produktivitu

Snižování stavu zaměstnanců ať už z jakéhokoliv důvodu má obvykle negativní vliv na morálku a produktivitu těch ostatních. Pokud je však proces dobře nastavený a přeživší vidí, že o odchozí je dobře postaráno, může efekt být dokonce opačný a motivaci, morálku i produktivitu zbývajících zaměstnanců to může naopak zvýšit. Zodpovědné chování zaměstnavatele vůči zaměstnancům při nepříjemné situaci propouštění ukazuje těm ostatním, že firma dbá o jejich blaho nejen když musí, ale přemýšlí progresivně i v dalších oblastech, než jsou zákonné povinnosti.

Podle průzkumu společnost Right Management pozorovala zvýšení produktivity dokonce třetina společností, které prošly významnou restrukturalizací a při propouštění poskytli odcházejícím zaměstnancům podporu outplacementu. Ze stejného průzkumu vyplývá významný vliv na zvýšení morálky a loajality zůstávajících zaměstnanců a to až o třetinu.

Outplacement znamená Benefit

Všechny benefity se zaměřují na blaho zaměstnance. Ať už jde o možnost využít soukromé zdravotní kliniky, stolní tenis v jedné ze zasedaček, stravenky v peněžence, možnost být doma na home office, bean bag místo židle nebo občerstvení na pracovišti. Všechno jsou to zajímavé nápady s větším či menším dopadem na zaměstnancův blahobyt. Všimli jste si ale někdy, že se všechny benefity zaměřují na začátek či "střed" zaměstnancova cyklu ve společnosti? Žádný nepokrývá jeho konec. Vlastně z toho může plynout, že se zaměstnavatel postará rád jen v době, kdy je mu člověk "dobrý", ale pokud už není potřebný, jakoby firmu přestal zajímat.

Propouštění je nepříjemná věc pro obě strany a většinou je toto téma tabu, dokud se nestane. Implementace outplacementu jako benefitu vlastně ruší tabu a zaměstnanec od začátku ví, že o něj bude postaráno, i když půjde do tuhého. Outplacement je tedy velmi zajímavý benefit pro chytré firmy, které chtějí být napřed.

Outplacement znamená Firemní hodnoty

Skutečná hodnota outplacementu však není prevence soudních sporů s bývalými zaměstnanci ani snaha o pozitivní sentiment u propuštených. Outplacement je hlavně příležitost pro společnosti, jak skutečně "žít" své firemní hodnoty, nejen o nich mluvit. Firemní kultura vychází z hodnot a ty nejdou jen vylepit na nástěnku, obojí je vedlejší efekt toho, jak se společnost staví jak k zaměstnancům směrem dovnitř, tak k partnerům směrem ven. Outplacement je jedním z nástrojů, jak hodnoty a kulturu budovat.

Pracovní příležitosti
Výpis článků

Proč hledat práci na ExecutiveJob.cz?

  • Získáte u nás možnost reagovat na seniorní manažerské pracovní příležitosti
  • Registrace je u nás zdarma a zabere Vám maximálně 3 minuty
  • Můžete využít neviditelného režimu, nikdo se nedozví, že hledáte novou kariérní výzvu
  • Získáte 10% slevu na všechny naše služby, například na vytvoření profesionálního CV nebo LinkedInu. 
  • Budete na očích - spolupracujeme s 15 top headhuntery v ČR
  • Změníme Vaše hledání nové kariérní výzvy v zážitek

Získejte mzdový průzkum trhu

Zapojte Vaši firmu do průzkumu odměňování Pay-Fair a získejte zdarma grading a kategorizace všech rolí ve firmě.

Pokud se přihlásíte mezi prvními 50, můžete využít 50% slevu na podrobná data o mzdách, bonusech a benefitech.