Jak vést pohovor s manažerem?

25. 05. 2023 Tomas Drazny

Prodejte mi tohle pero. Jak funguje internet? Řekněte 20 způsobů využití tužky. Kolik tenisových míčků se vejde Boeingu 737? Kdybyste si mohl vybrat, jaký domácí spotřebič byste byl? Řekněte vtip. Jak popíšete červenou barvu slepému člověku? Napadají Vás další podobné otázky? A co mají společného? Každý z nás asi zažil pohovor s nesmyslnými otázkami, které by měly otestovat naši kreativitu, selský rozum, reakci, analytické schopnosti… Jak by měl ale probíhat manažerský pohovor z pohledu HR, abyste na konci věděli, jestli je to ten pravý match a neměli na CV jen změť nesouvislých poznámek?

Jako v každé jiné konverzaci i na pohovoru funguje oboustranná komunikace. Během hodiny se snažíte zjistit, co nejvíce informací, abyste se na obou stranách dohodli, že to bude vztah na celý život. Teď přeháníme, ale tak zjednodušeně funguje pohovor. A tak pokud se v zasedačce rozezní ticho a Vy ani Váš kandidát nemáte po půl hodině další otázky, bude někde chyba. Jak se správně ptát a čím začít?

Ptejte se do hloubky

Spoustu informací vyčtete z životopisu, pokud je dobře napsaný. Dávejte si pozor jakým zůsobem formulujete otázky, abyste zjistili ty podstatné informace. Neptejte se, kde kandidát pracoval, ale co se mu na předchozích pozicích podařilo a jaké cíle splnil. U pracovních zkušeností se zaměřte na informace jako jak velký tým kandidát vedl nebo jeho klíčové zodpovědnosti, komu reportoval a jaké na pozici měl úspěchy. Zeptejte se i na neúspěchy a jak se k nim postavil. Snažte se zkrátka získat co nejkonkrétnější informace.

Jedna z důležitých otázek je i důvod odchodu z předchozí pozice

Sledujte přitom i kandidátův body language, který může hodně prozradit. Například to, jak jedná v nekomfortní situaci. Pokud se kandidát otázce vyhýbá, je pravděpodobné, že důvod nebyl zrovna příjemný a z nějakého důvodu o tom nechce mluvit.

Může se Vám také často stát, že nedostanete zcela jasnou odpověď na Vaši přímou otázku nebo že kandidát odpoví na něco jiného než se ptáte. V ten moment se nebojte zeptat znovu. Nezapomeňte, že pohovor vedete Vy a jděte hladově po informaci, kterou potřebujete, nenechte se odklonit od kurzu jako moderátor v nedělní televizi šikovnými politiky.

Zaujalo Vás v životopise něco netradičního?

Pokud Váš kandidát vypil už dvě sklenice vody a rozepíná si horní knoflíček košile, je čas situaci trochu uvolnit. Odlehčete ji třeba koníčky, zajímavými certifikáty nebo zkušenostmi ze zahraničí. Nebojte se být osobní a přiznat, že je vlastně ve firmě také spousta fanoušků golfu, kteří stejně jako Vy hrají tu hru rádi, ale mizerně.

Čas běží, přichází otázky na tělo přímo šité na míru pozici

Nemusíte se ptát na oblíbené: “Proč jste vhodný kandidát na pozici?” Zeptejte se jaké procesy by aplikoval, co by na nové pozici změnil, jaký je styl leadershipu nebo jak dlouho Vaši firmu zná a jak ji vnímá. Jaký má pracovní rytmus, preferuje práci z officu nebo doma? To všechno jsou informace, které Vám pomohou lépe si kandidáta zařadit.

Slabé, silné stránky, 3 nejlepší vlastnosti a kde se vidíte za 5 let?

Manažerský pohovor musí být co nejkonkrétnější a času není nazbyt. Pokud jste se zeptali na klíčové informace, dejte prostor i kandidátovi zeptat se na to, co ho zajímá. To Vám totiž také velmi dobře napoví, jak o pozici přemýšlí. Zbystřete pokud žádné dotazy nemá. Pracovní vztah je přece oboustranný, ptát by se měla i druhá strana a dotazy by nikdy neměly dojít.

Jakým otázkám se naproti tomu u pohovoru vyhnout?

Dejte si pozor na příliš osobní rovinu. Podle zákona se zaměstnavatel musí vyhýbat tzv. diskriminačním otázkám. Jste vdaná/ ženatý? Jste věřící? Jste těhotná? Máte děti? Budete mít děti? Máte manželku, která se o ně postará? Máte manžela, který se o ně postará? Jaká je Vaše sexuální orientace? Koho jste volil/a? Otázky tohoto typu vynechejte. Podle legislativy by zaměstnavatel neměl při výběru zohledňovat osobní záležitosti, které se týkají vyznání, etnické skupiny, politického názoru, zdravotního stavu, sexuální orientace. Pokud je k výkonu pozice potřeba dobrý zdravotní stav, posoudí ho lékař při vstupní prohlídce.

Najít vhodného manažera
Výpis článků

Proč hledat práci na ExecutiveJob.cz?

  • Získáte u nás možnost reagovat na seniorní manažerské pracovní příležitosti
  • Registrace je u nás zdarma a zabere Vám maximálně 3 minuty
  • Můžete využít neviditelného režimu, nikdo se nedozví, že hledáte novou kariérní výzvu
  • Získáte 10% slevu na všechny naše služby, například na vytvoření profesionálního CV nebo LinkedInu. 
  • Budete na očích - spolupracujeme s 15 top headhuntery v ČR
  • Změníme Vaše hledání nové kariérní výzvy v zážitek

Získejte mzdový průzkum trhu

Zapojte Vaši firmu do průzkumu odměňování Pay-Fair a získejte zdarma grading a kategorizace všech rolí ve firmě.

Pokud se přihlásíte mezi prvními 50, můžete využít 50% slevu na podrobná data o mzdách, bonusech a benefitech.